Сряда, 19 Юни 2024г.
Вълшебството, от което всички се нуждаем - Adventszeit

Декември – месецът на малките и големите вълшебства…

 

Декември – месецът на малките и големите вълшебства…

 

В деня на Свети Николай Чудотворец, осмокласниците от СУ „Йордан Йовков” с интензивно изучаване на немски език в профил „Предприемачески” се потопиха в духа на немските традиции, символи и вкусотии, запознавайки се в времето, предшестващо Коледа – Adventszeit, с Николаус (немската версия на Санта Клаус) – Nikolaustag и със самата Коледа – Weihnachten.

В края на ноември или в началото на декември в Германия започва така нареченото време, предшестващо Коледа – Adventszeit. Първият Advent се отбелязва в неделята, четири седмици преди Коледа.

Думата “Advent” има латински произход и означава пристигане. Символи на това време са предколедният венец  от борови клонки, символизиращ борбата на християните срещу тъмнината в живота – Adventskranz и предколедният детски календар – Adventskalender.

На 6 декември пристига Николаус или Дядо Коледа, който носи на децата лакомства.

Те оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по- палавите със съчки вместо сладки.

Коледа в Германия е невъзможна без коледния базар, ухаещ на греяно вино, канелени сладки и коледен щолен. Точно в такава красива Коледна приказка участваха учениците на госпожа Станислава Иванова – преподавател по немски език в СУ „Йордан Йовков”. Всички се пренесоха на Коледния базар - Weihnachtsmarkt, озарен от светлини и музика, в който главни действащи лица бяха пушещото човече – Räuchermännchen и лешникотрошачката – Nussknacker. Опитаха вкусните меденки –Lebkuchen и  канелени бисквитки - Zimtsterne и получиха подаръци.

В края на учебния час учениците бяха приятно изненадани от госпожа Иванова със специално изработен за тях адвентски календар, в който освен лакомства, бяха скрити пожелания, изненади и логически задачки. С този календар те ще отброяват с трепет дните до Коледа.

Директорът на СУ „Йордан Йовков” – госпожа Недялка Кюпрюджиева, госпожа Галина Попова и господин Нурай Нури се насладиха на предколедната атмосфера в класа и на любимите на учениците коледни немски песни с повтарящи се рефрени -  „Kling Glöckchen klingelingeling” и „In der Weihnachtsbäckerei”.

Коледният дух, завладял ни още със запалването на коледните светлини от малките, обхвана и по-големите ученици в очакване на Рождество Христово.

Наистина „Adventszeit” е онова вълшебство, от което всички се нуждаем.