Събота, 27 Април 2024г.
„Денят на Нели” - празник на младите таланти в СУ „Й. Йовков“
чуй новината

За 16-а поредна година в СУ „Йордан Йовков“ се проведе Празник на изкуствата „Денят на Нели“, в памет на Нели Черкезова.  Този ежегоден празник се провежда с подкрепата на семейство Веселина и Тодор Черкезови, които осигуряват наградния фонд и проявяват своята грижа за младите таланти на „Йовков“. Стиховете, есетата и рисунките на Нели и тази година вдъхновиха младите творци, ученици от училището, в което тя е учила, да излеят в слово и багри своите творчески пориви в конкурса на тема, взета от неин стих  - „Обичам цялата земя”.

Ученици и учители разгърнаха таланта си в три категории -литература, изобразително изкуство и фотография. Проф. д-р Черкезов и директорът на училището – госпожа Недялка Кюпрюджиева връчиха общо 48 награди. Проф. Черкезов представи третия алманах с творби от петте конкурса, състояли се от 2018 до 2022 година и благодари на госпожа Кюпрюджиева и на преподавателите, допринесли за издаването му. Обръщайки се  към тях с думите - „Във всяко дете живее нещо добро, нещо красиво“, ги поздрави  за това, че разкриват таланта на всяко дете и му дават шанс да се прояви и развива.  Организаторите и участниците в конкурса, освен грамоти и предметни награди, получиха и като подарък безценния сборник, събрал наградени ученически творби, отзиви и посвещения за творчеството на  Нели.

 Приятелите на „Йовков“ , официалните гости Мария Кирекчиева - старши експерт в Областна администрация-Кърджали, Ширин Сюлейман - директор на дирекция Хуманитарни дейности, Ангелина Костова – началник на  РУО- Кърджали, Снежа Калитвенцова- ст. експерт в РУО, и хора на изкуството - Вилдан Сефер, Стойка Мариновска, Мина Карагьозова и Лияна Фероли се насладиха на пъстрата програма, която  бяха подготвили йовковци. Те представиха две вдъхновяващи стихотворения на Нели -  „Със теб“ и „Обичам“, популярни стихове на английски, немски и испански език и музикални изпълнения на пиано, китара, гайда и народни песни.

  В края на срещата госпожа Кюпрюджиева обяви темата за следващата година: „Без теб светът е опустял“ – цитат от стихотворението „Със теб“,  и благодари за благородния жест на семейство Черкезови, за тяхното постоянство в грижата за детския талант, на всички гости, уважили деня и поздрави участниците като ги насърчи да не спират да проявяват таланта си.

Поетесата Вилдан Сефер също изрази възхитата си от организацията на този уникален празник на духа и разчувства всички със стихотворението си, посветено на Нели.

С пожелания за нови срещи и нови вдъхновения, празникът на младите таланти завърши с изпълнението на музикалната група към училището за автентичен фолклор.

Клуб „Журналист“