Сряда, 19 Юни 2024г.
Ученичка от „Йовков“ грабна Специалната награда на Международен фестивал
чуй новината

Йоана  Стефанова от СУ " Йордан Йовков" - Кърджали с ръководител Гинка Матева получи Специалната награда на Съюза на българските учители от XX юбилеен международен детски етно фестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа" в Минерални бани. Наградата на Йоана бе връчена лично от Янка Такева, която с възхищение отбеляза, че СУ „Йордан Йовков“ е сред малкото училища, които макар и да не са с профил „Музика“, подготвят професионално  възпитаниците си.

В продължение на два дни над 2 000 участници от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора се представяха на сцената на Летния театър в Минерални бани. Йоана участва и в майсторския клас на Нели Андреева-дългогодишен солист на НФА "Филип Кутев", преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, по време, на който бяха разучени две български народни песни, като се наблегна на орнаментиката в песента.  Като участник, който най-добре изпълнява песните, тя бе включена и в заключителния гала концерт на фестивала и получи покана за участие в международния фестивал в Слънчев бряг.

 Музикалният аранжимент на песните, с които се представи младата изпълнителка,  са дело на Веселин Дойчев- гъдулка и Икбал Берт-тамбура. Госпожа Матева изказва своите благодарности  към  Димитър Ганев за професионалния запис на музикалния аранжимент на песните, направен в личното му звукозаписно студио и за това, че  подкрепя мисията им да популяризират красивите български народни песни.

Клуб „Журналист“