Четвъртък, 25 Април 2024г.
Йовковци с призови места от надпреварата ,, Градът на чаплите“
чуй новината

На 30 май, с изложението на триизмерни модели на чаплови птици от отпадъчни изделия пред Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”- Кърджали, се финализира конкурсно – образователната приложна кампания „Пази дивите птици”, в който се включиха всички училища в града.

СУ ,, Йордан Йовков“ се представи с шест проекта, изработени от учениците под  ръководството на г- жа Ваня Енчева - старши учител по биология и здравно образование в училището, и заеха призовите места в класацията.

Елисавета Кехайова - ръководител на проекта, официално връчи грамоти и награди на победителите в кампанията, оценени от четиричленно жури с председател Емил Пенчев- художник и скулптор.

В първа възрастова група от 12 до 15 години Първото място бе присъдено на ученичките  Стефани Панчева и Хелин Мехмедали от 6. А клас на СУ „Йордан Йовков”.

Във втора възрастова група от 15 до 19 години отново челните места заеха възпитаници на „Йовков“. Първо място -  Светлан  Димитров от 12. клас. Второто място  грабна проектът на Фиген  Галиб от11. А клас.

 Грамоти за участие получиха и Емел Тасим и Есин Дурсан от 11. б клас и Александра  Димова от 11. а  клас.

Дейността е част от проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, в рамките на най - голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и  Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизираната зона на град Кърджали.

Проектът се осъществява  благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Клуб „Журналист“