Петък, 29 Март 2024г.
138 години по - късно

ЙОВКОВИТЕ ДНИ ЗАВЪРШИХА С ДРАМАТИЗАЦИЯ НА РАЗКАЗА „ПО ЖИЦАТА“

Водещите приветстват дошлите на тържеството гости, учители, съученици и приятели! След кратките уводни думи, между които и незабравимите на Йовков: „Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто!”, звучи добруджанска песен с акомпанимент на гъдулка.

Сред почти автентично изработения декор виждаме да върви каруцата, в която лежи болната Нонка, подкрепяна от майка си. Баща й, Гунчо води дръгливото конче и се оглежда по телеграфните жици. Насреща му се задава Моканина, гонещ с гегата си кучетата, пазещи стадото му. Така започва драматизацията на Йовковия разказ „По жицата“. Вълнението е неописуемо, но младите актьори  са се вживели в ролите си и това почти спира дъха на публиката.

Тече заключителното тържество на Йовковите дни. Актьорите дават всичко от себе си и затова получават  бурни аплодисменти.

Последва награждаване на участниците във всички конкурси – литературен, за рисунка, на участниците в спортните срещи  по народна топка, по волейбол, по баскетбол.   Директорът  на училището, госпожа Кюпрюджиева, връчва наградите  на отличените ученици и им пожелава бъдещи успехи.

Йовковите дни в СУ „Йордан Йовков“ тази година завършиха, но събитията, които се случиха през тези дни подариха много емоции на участниците в тях.

 

Клуб Журналист