Петък, 29 Март 2024г.
Йовковци посрещнаха гости по НП „Иновации в действие“
чуй новината

В Средно училище „Йордан Йовков“ се проведе четиристранно сътрудничество със Средно училище Йордан Йовков, гр. Бургас – иновативно, Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Момчиловци и ОУ „Елисавета Багряна“, гр. Сливен по Националната програма на МОН „Иновации в действие“.

Гостите следваха работна програма, която започна с представянето на екипите от начален етап, които работят по програмата  на Джуниър Ачийвмънт- България. Малките предприемачи демонстрираха креативност и знания при представянето на  екологосъобразните и иновативни  бизнес проекти, които са изработили в часовете по предприемачество.

Визитата продължи с представянето на екоактивистите от клуб ,,Природата и ние“ и техния проект „Градът на чаплите“. Проектната идея е насочена към опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици. Гимназистите представиха проекта ,,Алгоритъм на семето“, с който се явиха на XX национални състезание по природни науки и екология в гр. Копривщица и получиха отлична оценка.

Следващият и изключително вълнуващ момент бе за учениците от профил „Предприемачески“, които защитиха своите иновативни и екологогични интегрирани задания по проекта  на открита публична защита пред гостите и училищата партньори. Националният консултант и обучител по предприемачество г- жа Галина Попова и екипи от ученици представиха своите нестандартни и иновативни идеи в сферата на екологичното предприемачество. Те заинтригуваха аудиторията с разнообразните и   работещи модели на екологосъобразен бизнес и иновативни идеи, позиционирани   на принципите на устойчивото развитие.  Младите предприемачи представиха своите идеи чрез мултимедийни презентации, показаха знания, креативно мислене, въображение и умения за работа в екип. Със своите бизнес идеи Йовковци защитиха тезата, че в основата на екологичното предприемачество не е идеята за започване на бизнес, а тази за поемането на отговорност за житейския избор, който правим. Веднъж почувствали се отговорни за жизнената ни среда, кои сме и какво правим, ние можем да намерим пазарна реализация или пък по-устойчив процес в работата си. Именно това поведение към позитивни действия, младите предприемачи демонстрираха и  защитиха като същност на зеленото предприемачество. Те доказаха, че иновативното предприемаческо образование е неотменна част от процеса на модернизация на българската образователна система.

Работна среща, организирана и проведена под ръководството на директора на училището госпожа Недялка Кюпрюджиева и заместник-директорите госпожа Людмила Чаушева и господин Стоян Георгиев,  завърши с анализ и дискусия.

Клуб „Журналист“ и клуб „Фото клуб“