Петък, 29 Март 2024г.
В „Йовков“ отбелязаха Деня на Земята
чуй новината

 За поредна година учениците от  СУ „Йордан Йовков“ отбелязаха  Деня на Земята-22 април. Заедно със своите учители младите природозащитници реализираха разнообразни инициативи, изпълнени с много вълнение и грижа за околната среда. Те засадиха в двора на училището дръвчета от сребрист смърч, дарени от граждани, почистиха площите около училището, окопаха  младите дръвчета в „Йовковата гора“ и събраха пластмасови бутилки, които поставиха в новото съоръжение-шишеяд в парк „Простор“.

Учениците от пети и шести клас се включиха в инициативата на Община Кърджали за Деня на земята. В парк „Простор“ бе обособено място за цветна градина, където с много любов и грижа учениците засадиха цветя в дървени сандъци, а  специалист от Общината им помагаше и съдействаше с труд и познания относно цветята и грижата за цветната градина.

Петокласниците гостуваха и на Регионален исторически музей  – Кърджали, където Галена Вълова от Природонаучен отдел, запозна малките еколози с глобалните проблеми във връзка със замърсяването на въздуха, водите и почвата и ги насърчи към екологично мислене и любов към природата. 

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът се обявява за Международен, а от 1993 г. се отбелязва и в България.

Целта е на този ден, хора от цял свят да се обединят в една обща кауза - „Защита на околната среда“.

 

 

 

 

 

 

Клуб „Журналист“