Петък, 29 Март 2024г.
Лазаровден в „Йовков“
чуй новината

Лазарките от III a клас, с ръководители Росица Христова и Гроздена Терзиева, пресъздадоха обичая „Лазаруване“ в СУ „Йордан Йовков“. Участие взеха и гласовитите момичета от вокалната група по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ с ръководител Гинка Матева. Във фоайето на втория етаж на училището третокласничките, нагиздени в лазарски премени и с пъстри венчета от пролетни цветя, танцуваха и наричаха за здраве и плодовитост, а вокалната група поздрави всички гости с песента „Ой Лазаре, Лазаре“.

Лазарките изиграха своя нежен танц „Гиздава девойка“ и търкулнаха ситото, за да е сита и пълна година. Малките моми пръскаха с китка здравец и чемшир, за да се множат успехите на йовковци. На ръководството на училището пожелаха да бъдат все така добри и грижовни стопани, да се радват на здраве и благополучие.

Те сложиха на стопанката госпожа Недялка Кюпрюджиева – директор на СУ „Йордан Йовков“, бяла кърпа на рамото, за да е чиста къщата, злото да не припарва и за всекиго този дом добро да прави.

Най – вълнуващ от всички ритуали бе пускането на венците в реката, а чрез песен малките моми изразиха надежда си те  да бъдат уловени именно от онзи, когото харесват.

Госпожа Кюпрюджиева пожела на лазарките да са весели и гласовити, сръчни и пъргави, да почитат фолклора и да растат със самочувствието, че са чеда на горд и богат народ. След ритуала стопанката ги дари с бели яйца и вкусна питка.

Клуб „Журналист“ и клуб „Фото свят“