Четвъртък, 25 Април 2024г.
Седмица на четенето в „Йовков“

Да се насърчава и повишава грамотността на учениците е целта на Националната седмица на четенето, която започва от днес 22 октомври и ще продължи до петък, 26 октомври. Тя е по инициатива на Министерството на образованието и науката.

В СУ „Йордан Йовков“ седмицата на четенето стартира малко по-рано. Още на 15 октомври учениците от целодневните групи от 5 до 7 клас и техните преподаватели изработиха кът, в който освен книги на велики творци, те поставиха надписи с интересни мисли на известни писатели.

На 22 октомри, понеделник,  Седмицата на четенето стартира под надслов „Обичам да чета“. В 5 а клас  Госпожа Николова и нейните ученици говориха по темата „Моята любима книга“ и четоха откъси от книгите, които бяха донесли. Планирани са още множество прояви, между които четене на приказки от големи на малки. Най-напред в подготвителната група на училището ученици от 3 б клас, облечени в народни носии, ще четат приказки на най-малките, а през цялата седмица от 14 часа по-големи ученици ще четат приказки в по-малките класове.  “Бръмбарът и булдозерът” от Доналд Бисет  е куклено шоу, което  4 б клас ще представят в ДГ „Чайка”, а и на първокластиците.  В 3 а клас госпожа Андреева ще представи книгата на Божидара Ангелова „Здравей Книгария“.

На 23 октомри  осмите класове ще се срещнат с писателката Виолета Кръстева и с нейната книга „Илюзиите не умират“. На следващия ден единайстите класове ще гледат филми със субтитри, а в 5 б – ще представят любимия си герой. Следва четене на любими творби в 6 и 7 клас.

Спонтанно се инициират и други прояви, което оставя списъка за Седмицата  отворен.

Клуб Журналист