Петък, 26 Април 2024г.
Ученик от „Йовков“ е шести в България на финалния кръг на състезанието по финансова грамотност

Ученик от СУ „Йордан Йовков“ е шести в България на финалния кръг на състезанието по финансова грамотност.

На 18.03.2023 г. в МГ “Академик Кирил Попов”, гр. Пловдив се проведе националният кръг на Националното състезание по финансова грамотност, организирано от Министерство на образованието и науката.

 Петокласникът Данаил Иванов завоюва шесто място в България в своята възрастова група, като всички участници  преди него в класирането, са възпитаници на природоматематически гимназии в страната.

От СУ „Йордан Йовков“ до националния кръг бяха допуснати и четирима ученици от V и VII клас, въз основа на отличното им представяне на областния кръг. Това са Рафаел Петров от V клас, Светла Георгиева и Ерен Мехмед от VII клас, които се представиха достойно и на последния кръг.  Бъдещите математици са подготвени от преподавателите  по математика – Невена Керезова и Стефка Иванова.

На националния кръг взеха участие 300 ученици от цялата страна, разпределени в осем възрастови групи – от V до XII клас включително.

Състезанието е включено в националния календар за състезания, олимпиади и конкурси на образователното министерство. И предоставя възможност за развиване на изчислителните способности на учениците и придобиване на финансова грамотност на базата на знанията и уменията по математика. Състезателите решават практически задачи от сферата на икономиката, финансите, застраховането, банкирането и предприемачеството.

 

Клуб „Журналист“