Петък, 26 Април 2024г.
Йовковци се включиха в инициатива на Европейската комисия - Ден на европейските автори
чуй новината

#ReadWithEurope

 

 

 

 

 

 

Днес, 27 март 2023 година, СУ „Йордан Йовков“ участва в новата европейска инициатива – Ден на европейските автори, организирана от Европейската комисия с подкрепата на Националните агенции на страните членки. Тя се провежда за първи път и има за цел да насърчава четенето, най-вече сред младите хора.

За първото издание на Деня на европейските автори Средно училище „Йордан Йовков“ гр. Кърджали покани госпожа Вилдан Сефер – поетеса и активен деец на културата в гр. Кърджали, за да бъде част от сесията по четене. На срещата присъстваха още директорът на училището г-жа Недялка Кюпрюджиева, учители и ученици.

Поетесата Вилдан Сефер изнесе вълнуваща и вдъхновяваща реч пред присъстващите, като постави акцент върху важността на четенето, което е основополагащо при личностното развитие на всеки човек. Г-жа Сефер изчете няколко свои авторски творби и раздаде на всички присъстващи свои творби. Нетърпеливи да разберат как протича самият творчески процес, учениците в непринуден разговор зададоха множество въпроси на своя гост. Поетесата сподели, че всичко заобикалящо ни, може да бъде извор на вдъхновение. Тя подари на училището стихосбирката си ,,Неизпята тишина“ и албум за снимки,  който съхранява спомените от вълнуващи литературни срещи.

След вълнуващия разговор между ученици и гост, г-жа Ваня Енчева – учител по биология и здравно образование, сподели своите впечатления от инициативата и прочете стихотворението „Заедно“.

На свой ред г-жа Недялка Кюпрюджиева – директор на училището, акцентира върху важността на подобни инициативи, четенето и творческото развитие на младите хора. С много вълнение г-жа Кюпрюджиева прочете две от стихотворения на поетесата – гост, които бяха посрещнати много емоционално от присъстващите.

Сесията по четене завърши с изпълнение на китара от Рафаел Петров – ученик от Vа клас.

Клуб „Журналист“