Петък, 19 Април 2024г.
Първокласниците на „Йовков“ гордо заявиха - „Ние вече сме грамотни“

Пролетта носи най-красивите празници. За първокласниците на СУ „Йордан Йовков“ всяка пролет има и един специален, пръв и единствен ден – Празникът на буквите.

 За първа година на 23.03.2023 г. това вълнуващо тържество, което се помни цял живот, се проведе на голямата сцена в ДТ „Димитър Димов“ – Кърджали. Сред публиката, заедно с директора на училището Недялка Кюпрюджиева и зам. директора Людмила Чаушева, бяха специалните гости на празника: Демитрa Спасова – началник на РУО –Кърджали, Ангелина Костова - началник отдел ОМДК, Снежа Калитвенцова- стр. експерт по организация на средното образование и Петя Чобанова- стр. експерт по приобщаващо образование.  На тържеството, посветено на раздялата с буквара и посрещането на читанката, присъстваха и учители, родители, приятели и гости.

С бляскаво и мило тържество първокласниците от „Йовков“, с класните си ръководители и учители в група: I a клас - Дюрие Махмуд и Милка Димитрова, I б клас - Фани Терзиева и Росица Милева, I в клас - Малина Болярска и Антония Табакова, I г клас - Магдалена Русева и Димитрина Тоскова, гордо заявиха „Ние вече сме грамотни!“.

Малчуганите с много настроение, желание и емоции завладяха голямата сцената и изпълниха сърцата на своите родители и учители с умиление и гордост. Над един час талантливите първокласници радваха публиката с наученото за буквите,  уменията си за рецитиране, драматизации, пеене и танцуване. Те демонстрираха истинско актьорско майсторство като се въплътиха в ролите на  Пипи, Малък Пенчо, Пинокио и Патилан.

Своята артистичност показаха и при драматизациите "Спорът между гласните и съгласните", "Гъбкино чадърче"  и "Дядо и ряпа". 

Със завидни танцови  умения малчуганите изпълниха танците "Мое детство" , "Обичам те България", "Майчина земя" и "Чуй ме Дилмано". Танцовият състав с ръководител Росица Христова, съвместно с класните ръководители представиха българското фолклорно танцово изкуство с танците "Добруджански ръченик", "Българка" и " Весело хорце".

Клубът по народно пеене, с ръководител Гинка Матева, докосна сърцата на всички с песента "Извор вода извираше". Весело настроение внесоха и изпълненията на песните "Сбогом Букварче", "Първокласно",  "Буквички, родни" и "Да бъде ден".

Пъстротата на костюмите, лъчезарните усмивки и завладяващата енергия на детската искреност докоснаха всички. Бурните аплодисменти след всяко изпълнение разкриха не само удоволствието от видяното, но и усещането за общност и единомислие на родители и учители, обгрижващи с любов и внимание бъдещето на своя град и на своята родина.

Г-жа Недялка Кюпрюджиева, директор на СУ „Йордан Йовков“, поздрави малките ученици, техните учители и родители за успешното ограмотяване, за прекрасния славослов на българското слово и артистичните танцови и песенни изпълнения. Госпожа Кюпрюджиева изрази и гордостта си, че още един випуск на СУ „Йордан Йовков" се влива в обществото на грамотните. Заслужено първокласниците получиха грамоти за това, че вече са грамотни и награди.

 Последва сладко изкушение, изненада от родителите - тематична торта, с  пожелания за повече моменти на гордост за всички.

Клуб „Журналист“