Събота, 20 Април 2024г.
Празник на поезията в „Йовков“
чуй новината

За втора поредна година  в СУ „Йордан Йовков“  отбелязаха Световния ден на поезията. На поетичната среща присъстваха директорът на училището госпожа Недялка Кюпрюджиева, заместник –директорът  госпожа Людмила Чаушева, преподаватели и ученици.

Водещите Берин Али и Есин Махмуд по артистичен начин разгърнаха празника, а изпълненията на участниците потопиха гостите в магията на поетичното слово.

Красотата на народното поетическо творчество разкриха госпожа Гинка Матева с песента „Троица братя града градяха“  и Анджелина Димитрова и Йоан Петров, които представиха стихотворението „Неразделни“ на Пенчо Славейков, под съпровода на гайда от Йоан.

Последваха стихове, родени от  перото на българския поет Пейо Яворов, които представиха Кристина Димитрова и Берин Али.

С рециталите си на  английски и немски език осмокласничките Пънар Дурмуш, Мерлин Ферад и Яница Кехайова показаха, че поезията освобождава хората от границите, предразсъдъците, условностите и че езикът на поезията излиза извън границите на установения език.

Яница изпълни стихотворението Erlkönig(Горския крал) на Йохан Волфганг фон Гьоте, а Пънар и Мерлин –  Love на Карол ан Дъфи.

Седмокласничките Айша Мехмед и Гюлиз Сюлейман разкриха красотата и богатството на българското слово чрез стихотворението „Българският език“.

Александра Петрова и Акай Танер прочетоха свои стихове.

Госпожа Ваня Енчева също се включи със свое стихотворение, писано в детските й години. Тя разчувства присъстващите с дълбоките житейски теми, засегнати в творбата й, актуални и днес. Със своя пример, преподавателката подкани учениците да вярват в себе си и да не спират да творят.

Госпожа Кюпрюджиева поздрави преподавателите, допринесли за осъществяването на поетичната среща, и изпълнителите, които разкриха красотата на поетичното слово и успешно популяризират четенето, писането и изучаването на поезия.

 

Клуб „Журналист“