Петък, 29 Март 2024г.
Йовковци отбелязаха Световния ден на числото ПИ
чуй новината

Йовковци отбелязаха деня на числото π, който се  чества на 14 март, тъй като 3,1 и 4 са най-важните цифри на числото в десетичния му вид. Същевременно датата съвпада с рождения ден на Алберт Айнщайн.

 За да отпразнуват деня на тази необикновена константа, в началото на месец март учителите по математика на СУ „Йордан Йовков“ зададоха проект на учениците да направят своя интерпретация на числото π. 

Учениците изготвиха впечатляващи макети и рисунки, които бяха представени на изложба  във фоайето на втория, и разкриха част от магията на едно от най- загадъчните и магически числа в математиката. През целия ден се излъчваше клип, включващ презентациите на учениците и мелодията на числото π .

Това загадъчно число в математиката, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър, е известно под името Лудолфово число и Архимедова константа.

          Числото π   присъства навсякъде в природата. Разбира се, навсякъде, където има окръжности като слънчевия диск или двойната спирала на ДНК, зеницата на около и концентричните кръгове, които се образуват във водата. π  се открива във вълните, в движението на светлината и звука.     

Клуб „Журналист“