Четвъртък, 25 Април 2024г.
Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов представиха нов документален филм в „Йовков“
чуй новината

Днес в СУ „Йордан Йовков“ известните филмови творци Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов представиха  новия документален филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ на режисьора Костадин Бонев. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Първите зрители на филма бяха учениците от десетите класове, преподаватели от „Йовков“ и Албена Хорочева – ст. експерт по български език и литература в РУО – Кърджали. В новата филмова продукция са използвани фрагменти от романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, както и кадри от филма „Гео Милев“ на режисьора  Йордан Величков, архивни кадри от фонда на БНФ, материали на Централен Държавен архив, Комисия по досиетата, архивни записи на музика от Сергей Рахманинов, Димитрий Шостакович и други източници.

След прожекцията учениците имаха възможността да зададат въпросите си към  Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, които споделиха, че са много доволни от интереса на младите хора към българската култура, история и литература.

Госпожа Недялка Кюпрюджиева, Директор на училището, изрази благодарност към организаторите на събитието и подчерта, че документалната лента е още един иновативен начин за повишаване на образователното ниво и запазване и популяризиране на културното наследство на България.

Единодушно и двете страни си пожелаха нови срещи и бъдещи съвместни проекти.

 Клуб „Журналист“