Четвъртък, 28 Март 2024г.
Ирем Исмаил от СУ„Йордан Йовков“е училищният шампион в състезанието Spelling Bee 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 23.02.2023 в СУ„Йордан Йовков“, гр. Кърджали се проведе училщният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион - Ирем Исмаил, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата CRICKET (щурец)и победи Идриз Осман, който остана на второ ясто. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, което ще се проведе на 25 март, 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

 

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение. Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните, разбира се, ще има награди!

 

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

 

Клуб „Журналист“