Понеделник, 11 Декември 2023г.
Ерхан Мутлу от IV в клас от СУ „Й.Йовков“ е училищният шампион в състезанието Spelling Bee JUNIOR 2023

Ученици от СУ “Й. Йовков“, Кърджали за 12-ти път участват в състезанието Spelling Bee – истински вълнуващо, драматично, пълно със „suspence” състезание, харесвано от малки и големи. За ученици от 5-ти до 7-ми клас се провежда за 12-ти път и за 3-ти път за ученици от 2-ри до 4-ти клас.

На 22.02.2023 в СУ „Й .Йовков“ се проведе училщният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион - Ерхан Исмаил Мутлу спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата STATUE (статуя), дума извън 15 рунда на състезанието – предварително изучавани, а дума от tie-breaking – неизучавани предварително думи,  и победи Виктория Димитрова Вълканова от 3. г клас, която остана на второ място. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, което ще се проведе на 26 март, 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 23 април в София, където ще се определи Spelling Bee JUNIOR шампионът на България.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение. Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните, разбира се, ще има награди!

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

Клуб „Журналист“