Петък, 19 Април 2024г.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 14 февруари 2023 г., съдия Йорданка Янкова изнесе лекция пред единадесетокласници от Средно училище „Йордан Йовков“ на тема: „Пътно-транспортни престъпления и нарушения. Алкохолът – невидимият враг на младежта. Алкохол и управление на МПС“.

В рамките на учебния час учениците се запознаха с най-честите причини за употреба на алкохол, вредите, които той нанася и с това как алкохолът може да има последствия, както върху тялото, така и върху психиката. Съдия Янкова наблегна на това, че алкохолът е една от основните причини за смъртността при автомобилни катастрофи и че няма безопасно количество изпит алкохол при управление на МПС. Тя изложи статистика от Световната здравна организация, според която в 92 % от случаите на насилие, те са извършени в нетрезво състояние; половината от убийствата са от извършители, които са били в нетрезво състояние; а така също и половината от катастрофите са по вина на пияни шофьори.

„Алтернативите в съвременния свят за забавления в свободното време са безброй много, спрямо това да употребяваме алкохол в свободното си време“, посъветва учениците магистратът.

Във втората част от лекцията единадесетокласниците бяха запознати с престъпленията, свързани с употребата на алкохол, както и с последствията и наказанията за тях.

В края на учебния час представител на Превантивно – информационен център към Общински съвет за наркотичните вещества – Кърджали – гл.специалист Симона Димитрова накратко разказа на учениците за алкохолът и шофирането в пияно състояние. Интерес за учениците предизвика виртуално демонстриране на влиянието на поведението след употреба на алкохол, като за целта от Превантивно-информационния център предоставиха т.нар. „алкоочила“, които учениците с любопитство изпробваха с цел да добият макар и за кратко представа какво е поведението на човек след употреба на алкохол, с приблизителна концентрация в кръвта от 0,7 до 1,2 промила.

След края на лекцията бяха раздадени информационн брошури, изработени и предоставени от Превантивно – информационен център към Общински съвет за наркотичните вещества – Кърджали.

 

14 февруали 2023 г.               

Христина Русева, „Връзки с обществеността“

  Окръжен съд – Кърджали

  тел.:  0361/58183; 0882745656;

 kardzhali-os@justice.bg

 https://kardzhali-os.justice.bg/