Четвъртък, 25 Април 2024г.
Вълшебството, от което всички се нуждаем - Adventszeit
чуй новината

Броени дни след запалването на коледните светлини от малките йовковци, учениците от 11. А, 11. Б и 12. Б клас на СУ „Йордан Йовков“, с преподавател  по немски език- госпожа Станислава Иванова, представиха пред шестокласниците незабравима разходка из немския коледен дух. Гимназистите разказаха за някои от най-очарователните немски коледни традиции и обичаи, които са неизменна част от духа на Коледа, а именно - адвентските венци и адвентските календари. В края на ноември или в началото на декември в Германия започва така нареченото време, предшестващо Коледа – Adventszeit. Първият Advent се отбелязва в неделята, четири седмици преди Коледа. Символи на това време са предколедният венец от борови клонки, символизиращ борбата на християните срещу тъмнината в живота – Adventskranz и предколедният детски календар – Adventskalender.

Шестокласниците бяха впечатлени от историята на адвентския календар, всевъзможните разновидности, форми и дизайн, в които се среща.  Гимназистите представиха ръчно направени от тях календари и демонстрираха как можем сами да си ги изработим от подръчни материали.

И както традицията повелява, всички заедно –учители и ученици се пренесоха на Коледния базар в Германия. Завладени от уханието  на греяно вино, пунш, канелени сладки и коледен щолен, те  се запознаха с пушещото човече – Räuchermännchen и лешникотрошачката – Nussknacker и опитаха вкусните меденки –Lebkuchen.

Красивата коледна разходка завърши с музикален поздрав с едни от най-известните  немски коледни песни - „Kling Glöckchen klingelingeling” и „In der Weihnachtsbäckerei”.

Директорът на СУ „Йордан Йовков” – госпожа Недялка Кюпрюджиева поздрави учениците за създадената коледна атмосфера, която допринася за празнично настроение в очакване на светлия християнски празник- Рождество Христово.

Клуб „Журналист“