Четвъртък, 25 Април 2024г.
СУ „Йордан Йовков“ чества своя патронен празник за 65-а година
чуй новината

За 65-а година СУ „Йордан Йовков“, носещо името на учителя по житейска мъдрост – Йордан Йовков, отпразнува своя патронен празник.

Дългогодишна традиция, създадена в училището, е в десетдневката преди празника да се провеждат „Йовкови дни“, с наситена програма от различни дейности и инициативи, подчинени тематично на празника.  Събитията събудиха познати вълнения, провокираха интересни идеи и станаха повод за приятни спомени. От 26 октомври до 9 ноември ученици и учители участваха в стандартни, но и в нови оригинални мероприятия. Наред със спортните състезания се проведоха и вълнуващи екскурзии, походи и посещения на културни институции.

Наслаждавайки се на приятното есенно време, йовковци проведоха екскурзия до родния край на Йовков – Жеравна и до гр. Котел. Приятни спомени си създадоха и по-малките ученици, които посетиха „златният град“ – Златоград.  След разходката из калдъръмените улици на топлото градче, те разгледаха музея на Дельо хайдутин и взаимното училище в църквата ,,Св. Великомъченик Георги Победоносец“.

Приятни бяха разходките  и из кърджалийските паркове, където наред с игрите, децата научиха интересни факти за живота на Йовков, разказани от техните преподаватели.

С песни и с бодра крачка те се оправиха и на поход  до Каменната сватба и до „Йовковата гора“ , където учениците  четоха и дискутираха Йовковия разказ „Сенебирските братя“. 

 

Интересно и вълнуващо за малки и големи ученици бе посещението на астрономическа обсерватория ,,Славей Златев” – Кърджали, където имаха възможност да наблюдават частичното слънчево затъмнение и да научат нови неща за небесните тела.

 

Йовковци посетиха Регионален исторически музей – Кърджали и Художествената галерия, където разгледаха колекцията „Икони от Източните Родопи", която включва 84 оригинални икони от 17-20 век. Образците на зографското изкуство са открити в църкви в района на ивайловградско и от църквата в село Перперек.

При посещението на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, библиотечните специалисти представиха пред учениците презентация, посветена на живота и творчеството на Йордан Йовков. Учениците гледаха и филми на големия екран в кърджалийското кино „Роял“.  

Оспорвано преминаха  спортните състезания по бадминтон, канадска борба и шахмат.

Победителите от турнирите получиха грамоти и награди.

И тази година учениците от горен курс представиха драматизация на Йовковия разказ -„Албена“. Със своя безспорен талант, те успяха да пресъздадат  атмосферата на разказа. Нов елемент в „Йовковите дни” беше роботът НАО, който бе програмиран да изпълнява химна на училището.

Заедно с учениците, роботът пя и танцува.

Кадри от празника на „Йовков“ се излъчват по училищната телевизия. 

Директорът на училището – госпожа Недялка Кюпрюджиева поздрави цялата училищна общност и пожела здраве, силен дух и воля да вървят всеотдайно напред по пътя на знанието и духовността и с делото си да продължат да пишат историята на СУ „Йордан Йовков“!
 

Клуб „Журналист“