Понеделник, 22 Юли 2024г.
Средно училище „Йордан Йовков” участва в състезанието Spelling Bee 2018

Средно училище „Йордан Йовков” вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на  Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Мариела Здравкова Иванова и Ивайло Христов Васев се класираха на първо място и второ място в училищното Spelling Bee състезание на Средно училище „Йордан Йовков”, град Кърджали, което се проведе на 06.03.2018. В надпреварата участваха 25 деца, които се състезаваха в 7 кръга. Думата pocket (джоб) донесе победата на Мариела Здравкова Иванова от VI клас.

И двамата ученици имат право да участват на  регионалното състезание, което ще се проведе на 24 март 2018 г. в  Пловдив. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 28 април 2018 в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 311 училища в страната  от 24 февруари  до 2 март 2018 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е Любомир Янев от ЧОУ „Меридиан 22“, гр. София.  

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ, Британски съвет, Езиков и изпитен център АВО и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.