Петък, 26 Април 2024г.
Йовковци в люлката на Йовковото детство
чуй новината

С дъх на „Старопланински легенди“ бе утрото, което посрещнаха на 28.10.2022г., учениците от 10. А и 10. Б клас на СУ „Йордан Йовков“, гр. Кърджали и техните ръководители - Златка Куклева и Нуртен Нури.

В изпълнение на дейностите по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 3. „Културните институции като образователна среда“, учениците се потопиха в атмосферата на вътрешния свят на Йовков, която никъде не е толкова жива, колкото в люлката на неговото детство – Жеравна. С много трепети и вълнения, йовковци прекрачиха прага на родния дом на писателя и се потопиха в бита и света на твореца.

С особен интерес, разгледаха личните и семейни предмети на писателя - фотодокументи, ръкописи и оригинални първи издания от богатото творческо наследство на Йовков.

Младите йовковци изслушаха и беседа за живота и творчеството на писателя, а Йовковите герои оживяха в техните представи, взели пламъка от домашното огнище, от светлината на иконостаса, от снимките в стенните рамки, от дървото и пожълтялата хартия.

Освен приятната разходка из живописните улици на с. Жеравна и гр. Котел,  пропити с история, те посетиха и паметници на културата - музей ,,Йордан Йовков”, къща-музей „Сава Филаретов“, къща-музей „Руси Чорбаджи“ , Художествена галерия - с. Жеравна и експозиция „Котленските възрожденци“ с Пантеон Георги Стойков Раковски – гр. Котел.