Събота, 20 Април 2024г.
В СУ „Йордан Йовков“ се състоя работна среща за споделяне на добри педагогически практики
чуй новината

На 27.10.2022 г., по инициатива на госпожа Ваня Енчева, старши учител по биология и здравно образование, в СУ ,, Йордан Йовков“ - Кърджали  се проведе работна среща за споделяне на добри педагогически практики.

На събитието присъстваха госпожа Демитра Спасова – началник на РУО - Кърджали, госпожа Венета Добрева-старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти, г-жа Недялка Кюпрюджиева- директор на СУ „Йордан Йовков“,  заместник-директорите госпожа Людмила Чаушева и господин Стоян Георгиев, всички членове на МО по природни науки, класната  ръководителка на 12. А клас госпожа - Роса Николова и ученици проявили интерес по темата. Отдадено бе и уважение към делото и себеотрицанието на господин Али Хасан, който вече не е сред нас, и на това, че посвети  повече от 20 години от живота си на КАУЗАТА - Природни науки. Ученичката Харика Иблямова  от 11. А клас нарисува негов портрет, който винаги ще бъде поставян на почетно място при подобни срещи.

Стефания Йорданова и Петър Диков  от 12. А клас  впечатлиха присъстващите с авторския си проект на тема: ,,Алгоритъм на семето“, с който ще се явят на ХХ Юбилейно национално състезание по природни науки и екология в гр. Копривщица на 19-20.11.2022г.  Дванадесетокласниците  представиха ясна концепция  и визия за производство на висококачествен протеин от растителен произход, който да е адекватен заместител на животинския. Йовковци споделиха знания и умения, които са придобили по време на 6-месечната си разработка. Подробно обясниха как се отглежда соя, кои са задължителните  агротехническите начини за получаване на високи добиви, както и с какви трудности са се сблъскали при отглеждането на тази толкова стара българска култура. Младите ентусиасти показаха с изумителна точност кулинарната  технологията  за  приготвяне на високо протеинови соеви продукти като: соево мляко, темпе, тофу, мисо и други.

Претендентите  за победа на националното състезание, презентираха  домашно приготвени  печива със соя - тофу, кюфтенца от окара, крекери с аквафаба, хумус с пикантен вкус и високо протеинов квасен хляб със соево брашно, които участниците  дегустираха с удоволствие и възхищение.

Потопени в дебрите на предприемаческата си  дейност и убедени в ползите от консумацията на  продукти от био соя, учениците подариха на  всички присъстващи флаери с информация по темата, арт торбичка, украсена тематично, и  шепа соя, която да засадят през пролетта.

Всички присъстващи поздравиха учениците и техния преподавател и им пожелаха успех на състезанието.

Клуб „Журналист“

Галерия - Споделяне на добри педагогически практики