Петък, 19 Април 2024г.
Европейска седмица на програмирането в СУ „Йордан Йовков“ Йовковци програмират
чуй новината

По традиция и тази учебна година СУ „Йордан Йовков“ се включи в  EUROPE CODE WEEK 2022, която се провежда от 8 до 23 октомври. Инициативата има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Учениците от „Йовков“, под ръководството на учителите по информатика и информационни технологии - Нурай Нури, Назифе Местан и Севдалина Митевa,  показаха как кодирането и програмирането могат да бъдат забавни и интересни.

Ученици от 5. клас направиха демонстрация на програмна среда за визуално програмиране-Scratch. Те  успешно приложиха знанията и умения си за блоково програмиране за управление на роботизирана ръка Dobot Magician – Section Cup.

Акай Моллаахмед от 6. в клас представи пред учениците от 5. а клас образователна игра на тема: „Компютърни системи и носители на информация“, която подготви  в Scratch.

Седмокласниците приложиха лазeрно гравиране с роботизирана ръка Dobot Magician,  чрез създадена програма в модул Blockly на софтуера за обектно програмиране -DobotStudio.

Учениците от 9. б клас демонстрираха симулация на хуманоиден робот NAO пред учениците от 8. б клас.

Десетокласниците се пренесоха в космическото измерение чрез очилата за виртуална реалност. 

Младите програмисти от 11. а клас програмираха чрез платформата Visual Basic и създадоха макроси в MS Excel. Те програмираха хуманоидния робот NAO да възпроизвежда  химна на училището.

В часовете по Уеб дизайн учениците от 12. а клас използваха език за описание и дизайн на уеб страници - HTML за създаване на първата си страница в среда Visual Studio Code.

 Дейностите, които бяха посрещнати с голям интерес от учениците и обогатиха познанията им в областта на програмирането, бяха регистрирани в платформата codeweek.eu

Преподавателите и техните ученици получиха сертификати за активно участие от EUROPE CODE WEEK 2022.

Клуб „Журналист“

Галерия - Европейска седмица на програмирането в СУ „Йордан Йовков“ Йовковци програмират