Сряда, 24 Април 2024г.
СУ „Йордан Йовков“ в навечерието на новата учебна година

 СУ „Йордан Йовков“ часове преди първия звънец

Новата учебна година в „Йовков“ започва с нови предизвикателства.  Кърджалийското училище с радост съобщава, че наред с учебната дейност Йовковци ще спортуват повече, ще творят повече и ще участват в повече проекти, сред които училищната телевизия  и проектите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Училището ще посрещне своите възпитаници с обновен вътрешен интериор, благодарение на общите усилия на класните ръководители, учителите по изобразително изкуство, ученици и родители, които  допринесоха за подобряването на  естетическия вид на класните стаи, оборудвани с най-новите образователни технологии.

На 15 септември с тържественото откриване на новата учебна година ще стартира и Йовков ТВ.  Телевизията е създадена от учителя Нурай Нури и бившия възпитаник на „Йовков“ - Юксел Сали.  Създателите на телевизията поясниха, че са използвали едни от най-популярните софтуери с отворен  код и са създали програма, която използва модерни програмни езици като-Golang и  Ffmpeg, които дават възможност да се конвертират различни по формат видеа в реално време, видими за различните устройства през Youtube, а в последствие и през Facebook.  Господин Нури ще поддържа аудиовизуалната част на телевизията и ще работи съвместно с клуб „Журналист“ и клуб „Йовков ТВ“ с ръководител Елмира Димитрова, които ще отразяват училищния живот- представителните изяви, мероприятия и събития, ще създават полезни предавания и ще информират за предстоящи конкурси и състезания.

„Визуалните изкуства са още един чудесен начин, учениците да изразят идеите и мечтите си,  да бъдат чути и разбрани от целия свят! Дали ще го направят в сферата на предприемачеството, телевизията, анимацията, спорта или ще изберат друга професия, зависи само от тях! Създадохме училищната телевизия, за да могат възпитаниците ни  в днешния необятен дигитален свят да тръгнат по пътя на истинските професионалисти в създаването на видео изкуството. Даваме им   възможност да развият уменията си и искаме с огромна любов, ентусиазъм и креативност да им предадем опита си!“ – каза Недялка Кюпрюджиева- директор на СУ „Йордан Йовков“.  С радост госпожа Кюпрюджиева отбеляза, че училището е одобрено от МОН по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Сформирани са отбори по футбол, волейбол, баскетбол, музикална група, театрална и танцова. Ще бъде създаден и елитен мажоретен състав.

Екипите от профил „Предприемачески“ и тази година ще представят своите защити пред ученици от други градове по Националната програма „Иновации в действие“.  Предстои разработването на иновативни работещи проекти в екологичното предприемачество.

С нови идеи и креативно мислене Йовковци ще продължат израстването си.  

Клуб „Журналист“