Четвъртък, 28 Март 2024г.
„Денят на Нели“ – за петнадесета година празник на изкуствата в „Йовков“
чуй новината

В традиция за възпитаниците СУ „ Йордан Йовков“ се превърна „Денят на Нели“ –посветен на Нели Черкезова, учила в училището и докоснала с творбите си поколения йовковци. Този ежегоден празник се провежда с подкрепата на семейство Черкезови, които вече 15 години осигуряват наградния фонд и проявяват своята грижа за младите таланти на „Йовков“. А Нели Черкезова се превърна във вдъхновение за йовковци да представят своите таланти, да се състезават благородно на попрището на различните изкуства.

Тази година  под надслов “Сънувах сън и беше той прекрасен” бяха проведени конкурси за стихотворение, разказ, приказка, есе, рисунка и фотография.

Във фоайето на втория етаж се събраха всички приятели на изкуството, желаещи да видят поредното представяне на талантите на „Йовков“. На събитието присъстваха Мария Кирекчиева - представител на Областна управа, Ангелина Костова - Началник отдел "Организационно - методическа дейност и контрол", Елисавета Кехайова - директор на регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров"- Кърджали, Марияна Ликова - директор на Дом на културата, хора на изкуството - Вилдан Сефер, Стойка Мариновска, Лияна Фероли, директори на училища и детски градини, приятели на сем.Черкезови, представители на медиите. Вилдан Сефер и Стойка Мариновска прочетоха свои творби и пожелаха на всички да ценят времето като мерило за извършено добро.

Публиката наблюдава букет от прояви на различните изкуства – театър, музика, литература, презентирани чрез проекция във времето и пространството.  Петокласничката Нехир Сали  изпълни „Мариаж Дамур“ от Клайдерман. Ученици  от единадесети клас  представиха драматизация по „Ромео и Жулиета“.  Артистичните шестокласниците представиха драматизация на нравствено въздействаща история на момчето със златна коса – Малкият принц и неговите приятели - Лисицата и Розата.

За гостите и участниците пяха изпълнителите от Детска фолклорна вокална група и четвъртокласничката Надежда Ангелова, с ръководител Гинка Матева.

 Д-р Черкезов и директорът на училището Недялка Кюпрюджиева раздадоха 47 награди.  Като благодари на организаторите, участниците и гостите на празника “Денят на  Нели”, доц. д-р Тодор Черкезов отбеляза, че за петнадесета година празникът продължава да е изпълнен с много голям заряд и оптимизъм и сподели: „Всичките тези години ни носеха щастие, защото няма друг по-добър начин, освен чрез изкуство, да си спомняме с обич за Нели. Той поздрави Директорът на училището, учителите и учениците за креативността, за израстването и надграждането през годините и възхищението си от талантите на „Йовков“. След което обяви, че предстои да бъде издаден трети алманах  с творбите на всички участвали в конкурса през третите пет години на неговото провеждане.

Директорът на училището Недялка Кюпрюджиева даде висока оценка на всички, взели участие в този празник на изкуствата. Пожела той да поддържа жив творческия порив в младото поколение и обяви темата за следващото издание - „Обичам цялата земя“.

Очарователната водеща, Даниела Ангелова, покани всички на следващата среща като им пожела да бъдат дръзки в мечтите си и свободни в творческите си пориви.

 

Клуб „Журналист“