Петък, 29 Март 2024г.
Белокрилите лястовици изнесоха урок на тема: ,,Не на зависимостите“
чуй новината

По повод 31 май – Световен  ден без тютюнопушене, доброволците на БМЧК от клуб ,,Бялата лястовица“  към СУ ,,Йордан Йовков“, гр. Кърджали - Есра Мюмю и Даниела Ангелово от 11. б клас  изнесоха урок пред учениците от 5. а клас на тема: ,,Не на зависимостите“

Белокрилите лястовици запознаха петокласниците с вредата от тютюнопушенето,  последствията върху здравето на човека, както и риска от пристрастяване. Те посочиха информация от проучване на СЗО и УНИЦЕФ, според което  България е водеща по този показател. Около  28.8% от българските ученици, употребяват тютюн и тютюневи изделия. В групата между 13 и 15 години повече от половината български подрастващи вече са опитвали цигари.

Доброволците посочиха сериозните проблеми за здравето от ранното пропушване, защото е доказано, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка.

Единодушно, участниците в края на часа заявиха: Не  на зависимостите!  Ясно осъзнали, че всяка форма на зависимост е пагубна, без значение дали наркотикът е алкохол, морфин или цигарен дим!

С цел превенция на социалнозначими заболявания