Петък, 29 Март 2024г.
Националната седмица на четенето в СУ " Йордан Йовков"

Националната седмица на четенето започна  в СУ " Йордан Йовков" на 11 декември.  "Пътят на знанието е и път, озарен от успехи!" бе мотото в часовете по български език и литература на г-жа Р. Николова в седмите класове. За да вдъхновят своите съученици, ученичките Мария Сиракова, Йорданка Маркова, Елиз Кезим и Илайда Айтан четоха  малка част от личното си творчество. А великолепните актьори от "Магията на успеха" ги поздравиха с четене на творби от известни автори.

   На 12. 12 немската паралелка, водена от г-жа М. Андреева,  изненада четвъртокласниците с четене на немски език на класически приказки и свой  превод.

    Учениците от VIII а клас при СУ „Йордан Йовков” с ръководител Елмира Димитрова проведоха урок на тема: „Четене в градската библиотека” на 13.12. При това свое посещение осмокласниците се запознаха с отделите на библиотеката и работата на библиотечните специалисти. Учениците разгледаха изложбата, посветена на 108 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров, а в читалня „Изкуство” четоха откъси от произведения на любими автори. Учениците получиха читателски карти и изявиха желание скоро отново да посетят библиотеката. По-късно осмокласници прочетоха откъси от любимите си книги и ги дариха на училищната библиотека и на бесарабските българи в Украйна.

    В средата на Националната седмица на четенето петокласниците на г-жа Стефанова се събраха за да представят пред съучениците си своите любими книги. Те четоха откъси от творбите, представиха авторите и споделиха защо харесват точно тази книга.  Учениците от групата по интереси „Ние учим и творим“  представиха част от драматизацията „Малкият принц“, която подготвят за Седмицата на детската книга и изкуства за деца през месец април. Четенето се превърна и в повод да се съберат и дарят книги на български език за деца бесарабски българи, живеещи в Украйна. Петокласниците с готовност донесоха книги от домашните си библиотеки и пожелаха на връстниците си да ги четат с удоволствие.

   Шестокласници проведоха маратон на четене на исторически извори в кабинета по история, заедно със своя преподавател г-жа Славея Нинова.

    Най-добрите корици на книги на английски език показа изложба на седмокласниците, възпитаници на г-жа Ирина Нейчева.

    Измина една седмица, наситена с разнообразни прояви, в центъра на които бяха читетелските интереси на учениците на СУ „Йордан Йовков“.