Вторник, 19 Март 2024г.
Вълнуваща екскурзия из Родината
чуй новината

Опознай Родината, за да я обикнеш!

Алеко Константинов

Тази пролет учениците от шести, седми, осми и девети клас на СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, заедно с класните си ръководители се отправиха на двудневна вълнуваща екскурзия, из прекрасните български места, разкриващи удивителни гледки и богата история.

 Екскурзията започна на 12 май, с много очаквания и положителни емоции. В първия ден на пътешествието си, те посетиха крепостта Царевец във Велико Търново, Малка България, потопиха се в магията на Дряновския манастир, а в концертната зала на пещерата Бачо Киро песнопойните гласове на „Йовков“ изпълниха пирински двуглас.

През втория ден, преизпълнени с положителни емоции, йовкоци посетиха Дом на хумора и сатирата- Габрово. Като истински родолюбиви  българи, изкачиха 894-те стъпала до символа на свободата - връх Шипка, за да се поклонят пред паметта на националните герои.  Пренесоха се през времето и пространството в първия по рода си Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, който  представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство.

Привечер на 13 май, щастливи и доволни – ръководители и ученици се завърнаха в родния Кърджали, нетърпеливи да разкажат на своите близки за вълнуващите преживявания и за посещението на красивите места.

Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю!

 Любен Каравелов

 

Клуб „Журналист“