Сряда, 24 Април 2024г.
Йовковци на финала на кампанията „Походът на книгите“

СУ „Йордан Йовков“ се включи в XI-то издание на Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“ през 2022 година, организирана от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“. Инициативата стартира на 2-ри април - Международният ден на детската книга и приключва на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

През периода на инициативата учителите и учениците на „Йовков“ осъществиха редица мероприятия посветени на четенето.

На финала на кампанията учениците от II в клас , с ръководител Лидия Бонева и ученици от VI клас, с ръководител Елмира Димитрова, гостуваха на приятелите си  от книжарница Хеликон – Кърджали, където се осъществи литературно четене.

В създалата се приятелска атмосфера, любителите на книгата прочетоха откъси от  любими произведения от български и чуждестранни автори. Споделиха впечатления от прочетени книги, с трепет, вълнение и въодушевление се въплъщаваха в ролята на герои и демонстрираха умения за много добра четивна техника. Те представиха и свои произведения, които са писали през годината и са завоювали призови места на литературни конкурси.

Дружелюбните представители на книжарницата, които изразиха приятното си впечатление от знанията и уменията на учениците и най-вече от любовта им към книгата, ги запознаха  с подредбата на книгите и различните отдели, като вниманието им се фокусира върху детско-юношеския отдел, където обсъдиха най-новите заглавия.

 Те разказаха и  за пътя, които изминава една  книгата, за да стигне  до своя читател.

Госпожа Димитрова разказа повече за дата 23 април , на която честваме Световния ден на книгата и авторското право. Двете преподавателки прочетоха откъси от творбите на  двама от най-големите колоси на световната литература –  Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, които са починали на  23 април в една и съща година (1616 г.).

 По повод Световния ден на Земята второкласниците подариха пъстри рисунки, на които изразяват загриженост и любов към Земята. Рисунките са изложени в книжарницата, за да достигне до повече хора посланието за опазване  на природата.

Проведената инициатива ентусиазира още повече  учениците да продължат работата си с книгата, прониквайки в нейните тайни и вълшебства, да подобряват четивната си техника все повече и повече, ставайки все по-богати, можещи, мъдри и разумни хора.

Клуб „Журналист“

​​​​​​​