Петък, 19 Април 2024г.
Йовковци традиционно отбелязват Световния ден на Земята

По повод Международния ден на Земята и тази година възпитаниците на СУ „Йордан Йовков“   организираха редица екоинициативи. 

Петокласниците почистиха  площите на „Йовковата гора“, а доброволците на БМЧК засадиха пет  сребристи смърча,  дарени от ТП- ДЛС „Женда“ и БЧК.

„Да направим училищния двор по-красив и чист!“- около тази идея се обединиха учениците на СУ “Йордан Йовков“

Седмите и десетите класове изработиха табло с рисунки и  послания за опазване на Земята. В презентациите си на тема: "Земята е в опасност", те обърнаха особено внимание на гобалното затопляне и на това колко е важно да живеем в хармония с природата. Вълнуващо премина и походът до  стената на язовир „Кърджали“.

Отбелязването на Деня на Земята има дълга традиция. Например у нас честват българската земя още през 1930 година по инициатива на министъра на земеделието Григор Василев. Празникът е предизвикал интерес у много европейски страни и се предлага да стане международен. Първата дата, на която се спират е 21 март. През 1970 г. САЩ и Канада отбелязват заедно Деня на Земята на 22 април. През 1990 г. празникът е обявен за международен. България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Ежегодно в кампаниите по света се включват милиарди хора.

 

Клуб „Журналист“