Петък, 26 Април 2024г.
Йовковци се включиха в „Маратон на четенето”

Децата от I „в” клас при СУ „Йордан Йовков” за първи път прекрачиха прага на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, водени от своите учителки г-жа Елена Календжиева и г-жа Еленка Андреева.

Малчуганите с гордост заявиха, че вече са грамотни и могат да четат и с готовност се включиха в националната кампания „Маратон на четенето”.

Библиотечният специалист Галя Настева им разказа за пътя на книгите, как се съхраняват, как се подреждат, припомни им молбата на книгата и защо трябва книгите да се пазят.

След това им прочете приказката „Гълъбицата и мравката”. Любознателните деца и библиотекарите беседваха за поуката, че всяко добро дело заслужава добрина в отплата.

Възпитаниците на г-жа Андреева и г-жа Календжиева получиха своята първа читателска карта за библиотеката и с нетърпение и любопитство разгледаха книжките в Детски отдел. Всяко дете избра книга, която да отнесе вкъщи.

Учениците от IV „г” клас също се включиха в инициативата. Възпитаниците на г-жа Магдалена Русева и г-жа Десислава Бозова, облечени като герои от литературни произведения, супер герои и исторически личности, се потопиха в света на книгите.

Малчуганите научиха, че на 15 април преди 190 години във Видензал е роден немският автор с многостранен талант Вилхелм Буш.

Библиотечните специалисти и децата прочетоха откъси от книгата за пакостниците - двамата братя Макс и Мориц, чийто автор на текста и илюстрациите към него е Вилхелм Буш. Това произведение написано през 1965 г. се смята за първия комикс, още преди появата на американските комикси за юноши през ХХ в.

В края на посещението любознателните четвъртокласници разгледаха лавиците с колекции от книги на Детски отдел на библиотеката – приказки, гатанки и басни.

 

Клуб „Журналист“