Петък, 26 Април 2024г.
Лазаров ден в Йовков

Йовковци пресъздадоха обичая лазаруване

В навечерието на Лазаровден, лазарките от II a клас,  с ръководители Росица Христова и Гроздена Терзиева, пресъздадоха обичая лазаруване. Във фоайето на втория етаж на СУ „Йордан Йовков“ второкласничките, нагиздени в лазарски премени, с пъстри пролетни венци  пяха, танцуваха и наричаха за здраве и плодовитост.

Лазарките играха буенек – буйното незатворено хоро, с подскоци. Търкулнаха и  ситото, за да е сита и пълна идната година.

Малките моми пръскаха с китка здравец и чемшир, за да се множат успехите на йовковци. На ръководството на училището пожелаха  да бъдат все така добри и грижовни стопани,  да се радват на здраве и благополучие.
Те сложиха на стопанката- госпожа Недялка Кюпрюджиева – директор на СУ „Йордан Йовков“,  бяла кърпа на рамото, за да е чиста  къщата, злото да не припарва и за всекиго  този дом, добро да прави.

Госпожа  Кюпрюджиева  пожела на лазарките да са весели и гласовити, сръчни и пъргави, да почитат фолклора и да растат със самочувствието, че са чеда на горд и духовно богат народ. След ритуала стопанката  ги дари с бели яйца и вкусна питка.

Клуб „Журналист“