Вторник, 16 Април 2024г.
Сияна Николова с бронзов медал от международна олимпиада по математика

Сияна Николова от II а  клас на СУ „Йордан Йовков“ , с класен ръководител Росица Христова,  завоюва бронзов медал и диплом за изключителни постижения в PRIMARY 1 на Хонконгската международна математическа олимпиада HKIMO. Състезанието се проведе онлайн, чрез платформа, с видеонаблюдение и запис.
На финалния кръг талантливата второкласничката премери сили с връстниците си от цял свят- Хонконг, Китай, Сингапур, Виетнам, Малайзия, Индия, Филипини, Австралия, Украйна, Казахстан, Канада, Тайван, Египет, Турция, Иран, САЩ, Русия, Украйна и други и се представи достойно. За Сияна това е пореден математически успех от такъв формат.

Хонконгската международна математическа олимпиада HKIMO е за деца от предучилищна възраст и ученици от 1. до 12. клас, съдържа 30 задачи и е с продължителност два часа. Задачите са от областите логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички са само с отворен отговор, а съдържанието им е съобразено с учебния план в Китай.

Задачите за децата от предучилищна възраст и учениците от 1. до 4. клас са преведени на български език, а за учениците от 5. до 12. клас са на английски език.

Клуб „Журналист“