Сряда, 24 Април 2024г.
Световна седмица на парите в СУ „Йордан Йовков“

Учениците на СУ „Йордан Йовков“ повишиха своята финансова грамотност

В периода от 21 до 27 март се проведе 10-ото издание на глобалната инициатива "Световна седмица на парите", координатор за нашата страна е JA Bulgaria. 
Предприемачите  на СУ „Йордан Йовков“  се включиха в инициативата с  различни дейности и събития.  Основната цел  на мероприятията бе да се повиши   финансовата грамотност на учениците. 
Предприемчивите ученици от начален етап се включиха в  Националния конкурс за най-креативен макет на тема „Моят бизнес“, организиран от JA Bulgaria. Те създадоха креативни макети на градове, предприятия и дървото на парите. Проектите им бяха  подкрепени  с гъвкави финансови решения и идеи.
Предприемачите от гимназиален етап представиха открити уроци пред малчуганите. Гимназистите представиха презентации за финансова грамотност, дискутираха на теми за парите и управляване на  личните  финанси.  Те предизвикаха малчуганите с игра, в която трябваше да  определят дадено желание дали е каприз или необходимост. 
Учениците от прогимназиален етап, в часовете по предприемачество,  изготвиха и представиха презентации за  различните валути, използвани по света.  Те посетиха Регионално исторически музей – Кърджали, отдел „Археология“, където разгледаха изложените старинни монети и дискутираха за тяхната история и разновидности. 
За креативните идеи, финансовите решения и усвоените знания учениците получиха сертификати. 
Клуб „Журналист“