Петък, 26 Април 2024г.
Световен ден на поезията в ,,Йовков“

Днес в СУ ,, Йордан Йовков“ се осъществи литературна среща, посветена на Световния ден на поезията. Събитието бе организирано от преподавателите - госпожа Здравка  Тодорова и госпожа Елмира Димитрова.

На срещата присъстваха директорът на училището госпожа Недялка Кюпрюджиева, заместник -директорите госпожа Людмила Чаушева и господин Стоян Георгиев, учители и ученици. 

Мероприятието започна с презентация за историята на празника и интересни факти за него, която представиха шестокласниците. Посочвайки ползите  от  поезията при изучаването на даден език и методите за развитие на творческото писане, те предизвикаха присъстващите да напишат акростих с една от думите  ПОЕЗИЯ или ПРОЛЕТ. Много от присъстващите се отзоваха на предизвикателството и дори прочетоха родилите се нови стихове. Роди се идеята   празникът да се превърне в традиция и всяка година творбите да бъдат събирани, като с тях се създаде сборник, който да бъде допълван с времето.

Присъстващите бяха силно впечатлени и се вдъхновиха от журналистката , редактор и поетеса Наталия Иванова, автор на книгата “Човек с бинокъл”, която записа видео за учениците от ,,Йовков“, в което разказва за първите си стихотворения и страстта  си към поезията. Младата авторка даде безценни съвети и насоки за творческото писане, след което прочете свои стихове. В края на видеото тя подкани учениците да   й изпратят техни творби.

Празникът продължи с представянето на емблематични  български стихове, изпълнение от талантливите ученици от четвърти, шести и дванадесети клас.

Бъдещите поети от  четвърти и шести клас  представиха стихове от личното си творчество.

Поради неразделната връзка между поезията и музиката, срещата завърши с песен, която запяха всички.  

Клуб ,,Журналист“