Сряда, 29 Март 2023г.
С пъстър Фашинг - карнавал Йовковци посрещнаха пролетта

На 21.03.2022 година учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за трети път немския празник „Фашинг“, носещ наименованието „Фашинг в моето училище”.  Мероприятието бе организирано от преподавателите по немски език госпожа Станислава Иванова и госпожа Златка Куклева и учениците изучаващи немски език.

Гости на празника бяха госпожа Демитра Мирянова – началник на РУО- Кърджали, госпожа Йоана Ташева - старши експерт по чуждоезиково обучение и по майчин език, госпожа Недялка Кюпрюджиева – директор на СУ „Йордан Йовков“ и заместник-директорите по учебната дейност – госпожа Людмила Чаушева и господин Стоян Георгиев.

През целия ден, по време на междучасията,  из коридорите на училището дефилираха различни приказни герои и персонажи - Пипи Дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Началото на празника бе даден 14:00 часа от Мерджан Моллахасан от XII б клас  и Джихан Азис от XI б клас, с реч на немски и български език.  Мотото тази година е „Довиждане Корона! Време е за карнавал!”. Публиката беше очарована от невероятния танц „Пролетни цветя“ на малките принцеси от II а клас, с ръководител госпожа Росица Христова, чрез който те символично изпратиха зимата и доведоха пролетта. В  ролята на пролетта  се въплъти ученичката от XI б клас – Есин Изет. Даниела Ангелова от XI б клас и Сенем Шюкрю от X б клас потопиха зрителите в невероятната атмосфера на това грандиозно събитие, като представиха информация за Фашинга на български език и презентация на немски език.

Изненадата на днешния карнавал бяха трите двойки принцове и принцеси, които едновременно бяха талисмани и капитани на отборите. А немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц, Кьолн и Дортмунд се превърнаха в техни имена.

Публиката имаше възможността да се наслади  на увлекателните състезания, весели игри и луди танци - танц със столове, танц с балони, цъкаща бомба с часовников механизъм, бинтована мумия, дартс, лимбо-танц и много други. За доброто настроение на присъстващите допринесе невероятната фашинг-музика, която изпълни следобеда с много положителни емоции и смях. В пъстрия физкултурен салон учители и ученици се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг.

Кулминацията на тържеството бе обявяването на победителите от отборните състезания и награждаването на участниците с  най-красиви и необикновени костюми. Председателят на журито - госпожа Недялка Кюпрюджиева, оцени най-интересните и нестандартни костюми на участниците и им връчи  грамоти и награди, а отборите получиха купи за  тяхното достойно представяне.

 

Клуб ,,Журналист“