Петък, 19 Април 2024г.
Йовковци отбелязаха Международния ден на числото ПИ

 

За втора поредна година в  СУ ,,Йордан Йовков“ се проведе състезание посветено на Международния ден на числото ПИ. Надпреварата, посветена на наричаното още Лудолфово число, се проведе в СТЕМ кабинета на четвъртия  етаж.  Организатори на събитието са преподавателите по математика.

Гости на състезанието бяха директорът на училището - госпожа  Недялка Кюпрюджиева, заместник-директорите – госпожа Людмила Чаушева и господин Стоян Георгиев, преподаватели и ученици.  

Състезателите бяха ученици от V и  VI клас, които бяха разпределени в два отбора -  „Окръжност“ и  „Диаметър“. За да са равностойни отборите, петокласниците и шестокласниците бяха групирани поравно.

Водещите обясниха правила на състезанието и дадоха началото.  Двата отбора разполагаха с карти, на  които са написани въпроси. Всеки играч теглеше   карта и задаваше въпроса на  участник  от другия отбор. При правилен отговор, картата бе поставяна на земята, където под формата на спирала бяха подредени първите 32 цифри след десетичната запетая  на числото ПИ. При грешен отговор, картата се връщаше отново в кутията и играчът нямаше право да постави карта върху цифрите на числото ПИ. Играта продължи, докато се покриха всички цифри. И двата отбора показаха отлични знания по математика, бърз ум, логическо мислене и концентрация.   Победител от оспорваното състезание бе отбор „Окръжност“.

 В края на мероприятието водещите представиха презентация и запознаха присъстващите с любопитни факти за числото ПИ, разказаха за историята на числото, за математиците Архимед и Лудолф Ван Цейлен, за приложението на ПИ в живота, за връзката между математическото число с други предмети и изкуства, приложението на ПИ при измерването на ъгли в радиани.

Директорът на училището, госпожа Недялка  Кюпрюджиева,  поздрави отборите и организаторите за отличното представяне и създалата се приятна атмосфера. Тя връчи  предметни награди  и  грамоти на победителите и на останалите участниците.

Клуб ,,Журналист“