Събота, 20 Април 2024г.
Йовковци съхраняват народното знание и традиции

След дългата и снеговита зима в ,,Йовков“ посрещнаха Баба Марта и  грейнаха алено-белите предвестници на пролетта.  В ранната мартенска утрин, Баба Марта и нейните помощници посрещаха ученици, учители и служители на СУ ,,Йордан Йовков“ и ги окичваха с мартенички, стръкче здравец и дряново клонче, наречени за здраве и берекет. С благопожелания, те посетиха РУО Кърджали, Областна администрация, Община Кърджали, Регионална библиотека – Кърджали, РС ПБЗН- Кърджали и подариха на експерти и служители  ръчно изработени мартенички. 
Фоайетата на училището бяха украсени с червено-бели мартеници и символи на пролетта. Сред тях се открояваше пъстрата изложба с рисунки, която  учениците от I –IV клас бяха подготвили.  В съчетание, те носят надежда и създават пролетно настроение у Йовковци. 
Празникът продължи   в двора на училището, където  бе запален ритуалният огън, около който  се събраха всички, готови да го прескочат за здраве. 
 Директорът на  СУ ,,Йордан Йовков“, госпожа Кюпрюджиева поздрави всички за това, че носят и съхраняват народното знание и традиции и пожела здраве и благоденствие. Тя награди предприемчивите и талантливи ученици за положените усилия и труд.  Всеки клас от начален етап получи подарък и балони в цветовете на мартеницата, които пуснаха в небето. 
Мартенската магия на празника се усети и  дни преди първи март. В периода  17 – 18. 02. 2022 г. в училището бе организирана Мартенска работилница, където сръчните детски ръчички, изработиха мартеници, пана и сувенири.  А резултатът е повече от впечатляващ – красивите творения бяха предложени на Благотворителния мартенски базар, ситуиран във фоайето на втория етаж. На него предприемчивите ученици и учители всяка година предлагат красиви и оригинални пролетни символи, изработени ръчно. Спазвайки дългогодишната традиция на сътрудничество със завод ,,Пневматика - Серта", гр.  Кърджали и тази година на 25.02. 2022 г. ученици от начален етап организираха и проведоха благотворителен мартенски базар, със съдействието на ръководството на завода, които посрещнаха  децата с радост. От името на ръководството на  СУ "Йордан Йовков", учениците поднесоха символичен първомартенски сувенир на управителя на завода, с пожелания за здраве и много успехи в работата. Събраните средства от базара и този път ще помогнат на хора, които са изпаднали в нужда.
Клуб ,,Журналист“ и клуб ,,Фото свят“