Петък, 26 Април 2024г.
Коледно тържество в СУ ,,Йордан Йовков“

И тази година талантливите деца на ,,Йовков“ показаха, че българските традиции, свързани с един от най- светлите празници, Коледа, са живи. 
Коледна елха. Грейнали детски личица. Изпълнена с вълнение атмосфера, нетърпеливи да се изявят на сцената таланти, вълшебни коледни звуци и магично усещане, че предстои нещо красиво. Такава беше обстановката минути преди началото на коледното тържество в СУ ,,Йордан Йовков“.
В навечерието на един от най-големите християнски празници – Рождество Христово, йовковци се събраха във фоайето на втория етаж, за да се насладят на вълшебната програма, подготвена от учениците. Специален гост на тържеството бе самият Дядо Коледа, който беше впечатлен от прекрасните изпълнения на талантливите деца. 
Тържеството започна с коледната песен ,,Jingle bells“ на гайда от даровитите гайдари. Последваха танцът ,,Коледна звездичка“ , изпълнен от първокласниците и вдъхновяваща история за Добрия старец, от водещите. 
 Артистичните третокласници и четвъртокласници  разгърнаха историята за коледната елха, за чудото на тихата и свята нощ в стихове. В  изпълнение на гайда от третокласник прозвуча химнът на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, което развълнува публиката. С танца „Зимна фиеста“, второкласниците завладяха зрителите със завидните си танцови заложби и тематични костюми. Прекрасните водещи дорисуваха коледната магия, умело представяйки  древните ритуали и традиции, за трапезата, за хляба, които българинът пази и до днес.  Не закъсняха и добрите гости. Момчетата от втори клас, облечени в коледарски костюми изпълниха коледарски танц и нарекоха на домакините красиви слова за здраве и берекет. Както повелява традицията, след коледуването им, те бяха изпратени с думите: ,,На добър път, Коледари! Я вий от тука, я Господ подире ви!“
Мелодичните гласчета на ДФВГ и Клуб „Музикално аранжиране“ към СУ „Йордан Йовков“ , придадоха приятно празнично настроение с индивидуалните си изпълнения на песните „Мама на Радка думаше“ и „Яна овчар либила“, а в края  на тържеството представителната група на  ДФВГ  изпълниха „Коледарска сюита“, която екзалтира публиката.
Госпожа Недялка Кюпрюджиева, директор на училището, поздрави учениците и учителите, като пожела всеки да съхрани магията на празника в сърцето си и да сбъдне своето коледно чудо. 

Клуб ,,Журналист“

Галерия - Коледа 2021