Петък, 29 Март 2024г.
ЙОВКОВЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

На 01.12.2021 година доброволците на БМЧК от клуб ,, Бялата лястовица“  към СУ ,, Йордан Йовков“ гр. Кърджали  отбелязаха  1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН. Тази година денят и свързаните с него събития преминават под обявеното от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) мото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

Според  белокрилите  лястовици действията, от които се нуждаем, за да сложим край на СПИН са  кампании, които да информират обществото за мащабите на пандемията, пътищата на заразяване и начините за превенция на това заболяване.

За целта младите червенокръстци  изготвиха кратки форми на е-образователни ресурси за превенция на ХИВ/СПИН и против дискриминацията на хората, живеещи с ХИВ, анкети, колажи и  картинна галерия. В часовете по биология и здравно образование се проведоха дискусии по темата. 

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

 

Клуб ,,Журналист“