Четвъртък, 25 Април 2024г.
Ученици на "Йовков" се срещнаха с виден местен предприемач

В СУ ,,Йордан Йовков“ в час по въведение в предприемачеството се проведе среща на ученици от 9-те класове с видния местен предприемач господин Николай Попанастасов. Срещата беше инициирана от господин Димитър Клаендеров- учител по предприемачество и икономика.
Г-н Попанастасов е млад и амбициозен предприемач, успял да открие своя предприемачески дух и да го развие в няколко сфери, сред които и транспортния бизнес.  С  разказа си за първите стъпки в бизнеса, той провокира интереса у учениците. Заинтригувани от думите му, учениците бързаха да зададат  въпросите си  и да обсъдят свои планове и гледни точки. 
Любопитно бе за бъдещите предприемачи  необходимият  първоначален   капитал, за стартиране на нов бизнес, рисковете, на които са подложени новосъздадените предприятия през първите години и защо не всеки успява. Господин Попанастасов обясни, че  повечето компании се провалят, защото са били направени недостатъчни инвестиции, като допълни, че много компании се хвалят с големи финансови перспективи, но наличните им средства свършват, преди да дойдат добрите резултати.  Той подчерта важността от правилното разпределение и инвестиране на наличните средства и поемането на премерен риск от страна на предприемача. 
Завладени от духа на бизнеса и желанието да успеят в развитието си, учениците искаха да разберат как се справя с ковид обстановката. Господин Попанастасов каза, че ситуацията е трудна за всички фирми, особено в началото на пандемията, но обмисляйки добре обстоятелствата и възможностите  успява да се справи. 
След полезната дискусия и уверени в себе си,  учениците сами достигнаха до заключението, че първоначално те трябва добре да проучат пазара с цел намаляване на рисковете при реализирането на бизнес идеята си.
Удовлетворени и изпълнени с ентусиазъм, младите предприемачи  изявиха желание подобни инициативи да бъдат организирани и в бъдеще, изтъквайки факта, че обучението по предприемачество не може да се осъществява  в изолирана от външния свят училищна обстановка. Именно поради това, СУ ,, Йордан Йовков“  се стреми да работи в реални условия, в партньорство с външни организации и провежда различни обучения, които ще предоставят възможности за по-добро усвояване на материята на  предприемачество.
Клуб "Журналист"