Четвъртък, 28 Март 2024г.
В ,,Йовков“ се състоя работна среща за споделяне на добри педагогически практики

На 18.11.2021 г. по инициатива на г-жа Ваня Енчева-старши учител по биология и здравно образование, в СТЕМ кабинета  на СУ ,,Йордан Йовков“ се проведе работна среща за споделяне на добри педагогически практики.  
На срещата  ученичките  от 11. Б клас Даниела Ангелова и Есин Изет  представиха проект на тема ,,Всичко ново е добре забравено старо“ , с който ще се явят на ХХ –то Национално състезание по природни науки и екология в гр. София.
Представената от момичетата технология за производство на хляб с домашно приготвен квас върна всички присъстващи в отминалите времена, когато хлябът имаше душа и не бе превърнат в Fast Food. Подплатени с много научни факти, единадесетокласничките обясниха биохимията на процеса и всички етапи, през които се минава от зреенето на кваса до изпичането на готовия продукт. Интересни и любопитни факти се споделиха и за микробиологията на този хляб. Разяснена бе ензимната симбоза на млечнокиселите бактерии Лактобацилус Санфранцисценсис и дивите дрожди от вида Кандита Милери, отговорни за процеса.
В унисон със СТЕМ обучението,  междупредметните връзки между биологията и  информационните технологии се оказаха полезни и нужни. По зададена от учениците програма, роботизираната ръка на DOBOD Magician начерта различни типове клетки, като прецизно и точно пресъздаде всички клетъчни органели.
Потопени в дебрите на квасатворството  и убедени в ползите от консумацията на кулинарни продукти с квас, всички присъстващи получиха  малък сувенир за спомен  от този ден – арт  торбичка с микробната закваса в два варианта- изсушена и прясна в бурканче.
Претендентките за победа на Националното състезание презентираха домашно приготвени  сладки и солени  печива с квас,  които всички присъстващи  дегустираха с увоволствие и възхищение.
Събитието уважиха  ръководството на  училището, всички членове  на МО по природни науки, класният  ръководител на единадесетокласничките, както и учители проявили интерес по темата.
Проектът е одобрен от старши експерт по природни науки и екология господин Али Хасан.
Пожелаваме на отбора на СУ ,, Йордан Йовков“  успех!
Клуб ,,Журналист“