Сряда, 24 Април 2024г.
Йовковци с призив - „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година Министерство на здравеопазването определя за 18 ноември 2021 г. мото на кампанията да бъде: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
Учениците от XI Б клас дискутираха  за вредата от тютюнопушенето. В презентация  представиха статистика за България, от която става ясно, че 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи. А в глобален мащаб, тютюнопушенето е една от доказаните водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност. Те изтъкнаха факта, че тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.
В края на презентацията учениците съобщиха данните на  Кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето, където всеки пушач може да получи безплатно информация  как да се откаже от тютюнопушенето.
Клуб ,,Журналист“