Сряда, 19 Юни 2024г.
Учениците на СУ ,,Йордан Йовков“ отправиха послания за доброта и толерантност

Учениците на СУ ,,Йордан Йовков“  организираха инициативи по случай Межународния  ден на толерантността, 16-ти ноември. Малки и големи се включиха в шарения празник, където индивидуалностите на всеки един се преплитаха, за да създадат един необикновен свят, изпълнен с доброта. Свят, където място има за всички и всеки е значим със съкровищата, които крие в своето сърце и ум. Трябва само да надникнете, да прекрачите границата на непознатото, за да видите какъв калейдоскоп от мечти се крие!
Чрез изкуството ,,Йовковци“ отправиха своите послания: „Да бъдем добри и толерантни!“,  „Търпение, доброжелателност, разбиране“ „Не издигай стени!“, “Обичай!“, „Да бъдем добри!“, „Усмихни се!“. 
Те свободно  изразиха своето отношение към толерантността, като го запечатаха в рисунки, видео послания, снимки и стихове. 
Даниела Маринова от XI Б клас отново ни впечатли с творческия си талант, като написа стихотворението ,,Той е всичко…“.
Единадесетокласниците представиха впечатляващи фотографии с призивите ,,Да си толерантен с животните“ и ,,Подай ръка“.
Всички тези моменти бяха обединени във видео посветено на толерантността. 
Училищното радио излъчи емисия,  в която радио водещите припомниха принципите на толерантността,  изразиха своята съпричастност към „различните” хора и провокирахa околните да се замислят за нуждата от диалог и взаимно разбиране.
На 16 ноември 1995 г. държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. Тя потвърждава, че толерантността е уважение и оценяване на богатото разнообразие от култури на нашия свят, нашите форми на изразяване и начини да бъдем хора. Според нея  толерантността не се квалифицира само като морален дълг, но и като политическо и правно изискване за отделни лица, групи и държави.
Клуб ,,Журналист“ и клуб ,,Фото свят“