Петък, 26 Април 2024г.
СУ ,,Йордан Йовков“ отбелязва Световната седмица на предприемачеството

Предприемачите на СУ ,,Йордан Йовков“ отбелязаха Сетовната седмица на предприемачеството, която е  инициатива създадена от Ewing Marion Rauffman Foundation и Make your Mark, а символичен домакин на инициативата за България е „Джуниър Ачийвмънт“. 
В празника на предприемачите ,,Йовковци“ следваха своя програма, включваща открити уроци, интересни кампании, посещения и срещи, дадоха  живот на идеите си, допринесоха за  икономическото развитие и подобряване на благосъстоянието на хората и подкрепиха  предприемаческата екосистема в България. 
Предприемачите от  начален етап се докоснаха до света на икономиката. Те споделиха и обсъдиха професиите на родителите си и  подходящите за нашия град професии.  Предриемчивостта им се разгърна в изработването на  книгоразделители, които ще изложат на Коледния благотворителен базар, превъплътиха се в ролите на възрастните, като възпроизведоха един пълен процес на производство на тестената закуска, с креативни идеи и добре обмислени планове, построиха града на мечтите си.  Дискутираха на теми като ,,Защо трябва да работим?“, участваха в  ситуативни  игри, една от които   „Когато порасна, аз искам да стана…“. 
На 11 ноември малките предприемачи от II А клас и учениците от V А осъществиха кампания по засаждането на червен дъб в двора на СУ „Йордан Йовков“. Заедно със своите учители по предприемачество г-жа Л. Чаушева и г-жа К. Паскалева те участват в създаването на нещо добро, красиво и полезно.  Дръвчетата бяха любезно предоставени от доброволческа формация – ,,Зеленият отбор на България“, чиято цел е чрез добри идеи, борбен дух и единство да се постигнат реални резултати  в полза на природата и човечеството. Второкласниците дискутираха по темата  „Нужди и надежди“, а в V А клас се вдъхновиха с нови идеи от урока  „Зелени предприемачи“. 
В час по предприемачество V Б клас започна подготовка за предстоящите коледни празници. В новия STEM кабинет те използваха роботизираната ръка за изработка на коледни сувенири чрез гравюра върху рециклирано дърво. 
 През следващата седмица техните съученици от VI А ще участват в уебинар на тема "Професия на бъдещето: каменоделец или юрист ?" организиран от Джуниър Ачийвмънт  с гост лектор Венцислав Кърчовски - ръководител "Отдел околно среда " в Кока-Кола ХБК България.
Предприемачите от X, XI и XII клас дискутираха на тема ,,Предприемачески идеи за екологосъобразен бизнес“ с госпожа Галина Попова, която е Националният консултант и обучител по предприемачество. 
Деветокласниците и техният учител по предприемачество Д. Календеров предстои да се срещнат с виден местен предприемач, с когото ще дискутират на тема ,,Същност и значение на предприемачеството. 
Паралелките, които предлага училището – ПРОФИЛ „Предприемачески“ с интензивно изучаване на чужд език и програмите на Джуниър Ачийвмънт, по които работят,  спомагат за изграждането на всички ключови компетентности у подрастващите, като се поставя специален акцент върху инициативността и предприемчивостта. Използваната от тях  методика се основава на учене чрез правене, интерактивност и привличане на хора от бизнеса в учебния процес. Чрез тях учениците  развиват умения за комуникация и лидерство,  изграждат знания и нагласи, необходими за създаване и управление на собствен бизнес, бъдеща кариера и опитност за управление на личните финанси. 

Клуб ,,Журналист“