Петък, 29 Март 2024г.
,,Йовковци“ дариха зрънце надежда

Учениците от 5-те класове на СУ ,,Йордан Йовков“-Кърджали, техните класни ръководители В. Енчева, А. Кехайова, И. Нейчева, Н. Бекир и учителите ЦОУД М. Димитрова, Ел. Боговска, Ш. Сюлейман и М. Милева се включиха в мащабна екологична кампания. Всички те подкрепиха превърналата  се вече в традиция акция за защита на пернатите ,,Зрънце надежда за птиците".

Повече от седмица малките детски ръчички нанизваха герданчета от сушени плодове, изработваха чудати хранилки от подръчни материали и пълниха млянка в мрежички, които поставиха в парковете ,,Простор‘‘ и ,,Горубсо‘‘, подкрепени от своите родители и учители.

 Датата за тази кампания съвсем не е случайна. На 11 ноември почитаме Свети Мина, който е пазител на семейството. На същата дата започват и ,,Вълчите празници“. От този ден започват най-дългите и студени нощи в годината.

 Благодарение на детския ентусиазъм, добротворството и енергията им зимата ще бъде малко по-уютна и топла за пернатите.

Според данни на БДЗП  през последните 10 години броят на домашните врабчета намалява с 50%, обикновената чинка - с 44%, горската зидарка и косът – с 35%, а големият синигер – с 8%.

 Сърдечно благодарим на сърцатите ,,Йовковци“!