Петък, 26 Април 2024г.
За 64-та година СУ „Йордан Йовков“ отпразнува патронния празник на училището

На 9 ноември 2021 г. се навършват 141 години от рождението на писателя Йордан Йовков. В този ден СУ ,,Йордан Йовков“ – Кърджали празнува!  Празнуват всички, които са свързали живота си с него. Те са горди, че именно Йордан Йовков е техен патрон вече 64 години. За тези години през класните стаи на училището  са преминали хиляди ученици, които са израснали  с Йовковия  приказен свят и от него се учат да бъдат Човеци. Йовковите наследници се  гордеят  с историята на училището  и винаги на рождения ден на писателя се събират, за да се поучат от живота и творчеството му и да получат своя урок по любов и човечност.

   По случай празника бе проведен литературен салон ,,На чаша чай с Йовковите герои‘‘. В Антимовския хан Йордан Йовков се срещна със своите герои. Под звуците на добруджански мелодии, Сарандовица като в разказите посрещаше гостите, представяйки ги, а в това й помагаха Калмука и самият Йовков. На рождения ден на писателя бяха дошли Моканина, готов да излъже, но да вдъхне надежда на болната Нонка; Люцкан, известен с наричанията си чрез цветята; Серафим, за когото не е важно да си купи ново палто, а да помогне на бедната Павлина да заведе мъжа си в болница; Сали Яшар, чиито каруци пеят по пътищата на Добруджа; Индже, кърджалията, за когото срещата с Пауна ще отвори пътя за осъзнаването му; Шибил и Рада, чиято любов и до днес може да служи за пример; Тиха, с вярността й към чумавия Величко и прекрасната Албена, осъзнаваща и греха, и хубостта си. Ролите бяха изиграни от даровитите последователи на Йовков.

  Директорът на училището, госпожа Кюпрюджиева, произнесе поздравително слово, вдъхновено от успехите на учениците и учителите, на които пожела любознателност, дързост и постоянство в синовния дълг към Йовковите послания и ценности.

  Честването на патронния  празник продължи с награждаване на участниците, спечелили призови места в конкурса на тема ,,Йовковите герои в моя свят“. Вдъхновени от незабравимото творчество на Йовков, учениците твориха в три категории: литература, рисунка и фотография. През изминалите ,,Йовкови дни“ се проведоха редица мероприятия посветени на Йовков – спортни турнири както между самите ученици, така и между ученици и учители; спортни междучасия; виртуална разходка из родния край на Йовков; с VR очилата, с които разполага училището бяха посетени музеи в страната и чужбина; часът на класа бе посветен на живота и творчеството на Йордан Йовков. 

  Тържеството завърши с прочувствените гласове на изпълнителите от Детска фолклорна група към СУ ,,Йордан Йовков“ с ръководител Гинка Матева. Те огласиха Антимовския хан с добружански песни. Талантливото им изпълнение за пореден път бе наситено с обич  към фолклора, която не познава граници и надхвърля времето и пространството.  Обичта към фолклора е осветявала пътя на поколения българи през вековете – пътя, с който ще се обозначаваме като общност и в бъдеще. За това призова и Сарандовица, повеждайки хоро, на което се хванаха всички Йовкови герои.

Йовковци отправят призив, всички да четат творбите на техния патрон и да помнят  Йовковите съвети: „Нека във всяка българска къща да има по някоя българска книга – хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една светиня…“.
За да променим света, първо трябва да променим себе си. Да отворим духовните си очи. И тогава ще намерим сили да възкликнем: Боже, колко красота има по тоя свят, Боже! Колко доброта, човечност и любов! Навсякъде около нас и вътре в нас.
Какво по-красиво послание към потомците! И колко ни е нужно то и в днешния ден!
 

Клуб ,,Журналист“