Събота, 20 Април 2024г.
,,Йовковци“ в Деня на народните будители

През изминалата седмица в СУ ,,Йордан Йовков“ се проведоха редица мероприятия посветени на Народните будители и на  инициативата  „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”, към която йовковци проявиха огромен интерес.

В духа на празника те взеха участие в  национални литературни конкурси,  посветени на Народните будители, като извоюваха призови места. Кристина Димитрова от 6. В клас зае първо място в категория за есе, а Анджелина Димитрова от 6. В клас – второ място за разказ в Националния  конкурс за литературно и художествено творчество „Съвременни български будители“, организирано от Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски-1997” г. и Литературен клуб „Орфей“ гр. Асеновград.

Будните предприемачи  от 8. Б клас с класен ръководител госпожа Назифе Местан, проведоха онлайн среща в Тиймс на тема ,,Денят на народните будители“. Във връзка с темата бяха  представени и обсъдени презентации и видеоклипове, изготвени от учениците. Те разказаха за огромната роля на будителите като пазители на българските духовни и културни традиции. Изразиха  почит към  делото на книжовници и просветители, на борците за национално възраждане и освобождение, съхранявали и развивали през вековете духовните ценности на българина.

Йовковци са пример за това, че  нашият народ е запазил вярата си в непреходните ценности, в морала и добродетелите, които са ни съхранили през вековете.

Те отправят призив към всички да съхраним това, което сме получили от тези именити българи – будителите, отдали времето, знанията, душата си, а дори и живота си за развитието на българския народ.

 

Клуб ,,Журналист“