Петък, 26 Април 2024г.
Йовковци в навечерието на Деня на народните будители

 

 

 

 

 

 

 

 

В навечерието на Деня на народните будители, Йовковци с ентусиазъм се включиха в инициативата  „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”.

Бъди съвременен будител! С този призив Асоциация “Българска книга” се обръща към учениците и ги приканва да дарят на своята училищна библиотека нова книга за Деня на народните будители – 1 ноември. Инициативата е част от кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ и се провежда за втора поредна година.

В духа на 1 ноември и въодушевени от инициативата,  ученици  и родители  се превърнаха  в съвременни будители като дариха книги и  се включиха в допълнителни класни и извънкласни занимания.

 С голяма радост малки и големи  добротворци на ,,Йовков“ , купиха и подариха любими книги на  училищната библиотека. С голяма радост и вълнение учениците от начален етап дариха книги, доволни и щастливи, че любимите им книги ще намерят новите си читатели.

 Младите будители от прогимназиален и гимназиален етап също дариха книги на училищната библиотека. V А дариха книгата ,, Христо Стоичков – Историята“, която провокира голям интерес у всички ученици.  Библиофилите от VI А клас дариха редица любими заглавия на книги.

Някои от учениците допълниха с любими заглавия и библиотеките в класните си стаи.

С любов към знанието и почит към Народните будители  ,,Йовковци“ проведоха редица творчески занимания.

Първокласниците нарисуваха  любимите си  приказни  герои и илюстрации от книги.

 Второкласниците се включиха допълнително в инициативата под мотото ,,Приказката прочети и рисунка направи“. 

Третокласниците премериха сили в състезание за най-добър четец, а четвъртокласниците организираха вълнуващ маратон на четенето.

Артистичните шестокласници  и техните родители заснеха видеа, в които заедно  прочетоха част от   любимите си произведения, под мотото ,,Сподели и ти!“ (видеата могат да се видят на сайта и фейсбук  страницата на училището, а в коментар можете да споделите откъс от любима книга).

Освен видеата шестокласниците създадоха и презентации посветени на Народните будители и на четенето.  В сериозна надпревара се впуснаха VII В клас, които участваха във викторина посветена на Народните будители.

Младите предприемачи прочетоха любими творби на български, английски и немски език. Освен това  взеха  участие в национални литературни конкурси посветени на Народните будители.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки, е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. Тя обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в обща кауза да съхраним книгата като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.

Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката.

 

Клуб ,,Журналист“